A problem occured while loading the plugin: sgb_error_documents -> : Only variables should be passed by reference on line 81
Somogyi Oszkár (1902-2000) » reflexió » meusexmachina

meusexmachina

Úgy látszik, nem akkor érkezünk el a tökéletességhez, amikor már nem lesz mit hozzátennünk, hanem akkor, amikor már nem lesz mit elhagynunk.

Hírek // blog

Somogyi Oszkár (1902-2000) [permalink]

2006. 06. 18. 22:50 • kategóriák: reflexió

Egy héttel ezelőtt vasárnap dél körül a HírTV-re kalandoztam, és – bár nem kifejezetten kedvelem ezt a csatornát – egy meglepően jó dokumentumfilmet láttam egy rendkívüli emberről.

A film Somogyi Oszkárról szólt, aki Gyöngyösról (majdnem földim!) indult, Angliában kötött ki, Lord Rothermere sajtómágnás titkára lett, és nem mellesleg a lord az ő elbeszélésének hatására lett a trianoni revizionista politika szószólója (a filmet feltehetően ezzel az apropóval adták le akkor a trianoni évforduló környékén a HírTV-n).

Nagy emberek, viharos idők tanújaként hihetetlenül gazdag életút volt az övé. A két világháború között egy ideig ő volt a New York kávéház gazdasági vezetője.

Ami az egész filmnek igazi pikantériát ad és elgondolkodtat, az az, hogy Oszkár bácsi eredeti neve: Sonnenschein.

Egy zsidó ember, aki egész életében magyar volt. Nagyon magyar. Pedig munkaszolgálatot sem úszta meg és a családja Auschwitzban pusztult el.

A HírTV honlapja írja a sugárzott filmről:

Napfényes Oszkár
A film rendezője: Kovács László
A huszas években egy gyöngyösi szabólegény Angliába került, ahol megismerkedett egy lorddal, és mesélni kezdett neki Magyarországról.
A lord, aki korábban azt hitte, hogy a magyarok még mindig nyíllal lövöldöznek, és hogy a románok intelligensek, hiszen beszélnek franciául, rádöbbent, hogy Trianonban mekkora igazságtalanságot követtek el Magyarországgal.
Lord Rottermere többször fel kívánta hívni a világ figyelmét az igazságtalan döntésekre, szerinte Trianon több, mint bűn.
Adás: 2006. június 4.
Ismétlés: 2006. június 11. vasárnap, 12.35

Talán jellemző az, hogy az ismertetőben nem írják le sem a Sonnenschein (ez érthető), sem a Somogyi Oszkár nevet, a Trianont viszont kétszer is.

További pikantériája az „ügynek”, hogy a Google a „Somogyi Oszkár” szókapcsolatra 3 találatot ad, 2 találat a Magyar Lant nevű folyóirat (csak belepillantottam: ‘56-os Magyarok Világszövetségének hírmondója) webes kivonataira, egy pedig a pride.hu fórumára mutat (pride.hu – az első magyar LMBT portál), ahol valaki egy erősen aktuálpolitikai témájú topikban, sok marakodás között írt erről a filmről, illetve Somogyi Oszkár magyarságáról.

Egyszóval: érdekes ez a világ. Semmiképpen sem fekete/fehér, hanem nagyon is színes.

Talán nem a kokárda vagy a pártszimpátia tesz magyarrá, hanem az, ha képes vagy elmondani egy rövid fohászt (kétkedőknek, ateistáknak fél perc némaság is megteszi) ezért az igaz magyarszívű zsidó emberért.

 


Hozzászólások eddig:

erika írta 2006. 07. 13. 17:41-kor #

Örülök, hogy sikerült egy kicsit kintebb tekintened, mint a ” hivatalos” tv csatornák.
A HírTv-ben azt tartom jónak, hogy néha képesek nem az aktuális politikának alárendelni a műsorválasztékot. Szokott lenni /talán vasárnaponként/ családtörténet, ami régi jó nevű családok történetét mutatja be, szerintem ez is tanulságos műsoruk…

teamtom írta 2006. 07. 30. 13:00-kor #

Egy kicsit félreértetted, azt hiszem.

A HírTV eljárása nem igazán pozitív számomra, mert a műsor ajánlójában sem S.O. neve, pláne nem az eredeti neve nem volt megtalálható.

Én ezt célzatosnak érzem: kihasználták a Trianon-vonalat a történetből, de a – szerintem – igazából fontos tanulságát nem emelték ki. Azt tudniillik, hogy zsidóként is szeretheti valaki a magyar hazáját; azt, hogy nem feltétlenül a “cionista, szabadkőműves összeesküvés” tagja, ha valaki zsidó.

Lehet, hogy tévedek.


Az Ön hozzászólása:

   
  Így formázhatja hozzászólását...

az oldal tetejére

Keresés


Kategóriák


Linkajánló


meusexmachina - RSS hírcsatorna

 

teamtom © 2004-2006 || pax webiscum || tesztelve: Firefox1.5 • Opera9 • Internet Explorer6+ || motor: textpattern

XHTML1.0 || CSS