Orvostájékoztató a Rendszer használatához

A.I.S.® Standard fogászati implantátum:

Kétfázisú csavarimplantátum.
Az állcsontokba helyezve a megfelelő gyógyulási idő elteltével és a kívánt csontosodási folyamat befejeztével terhelhetők, és így alkalmassá válnak az elveszített fogak pótlására.

Az implantátum fizikai jellemzői:

Az A.I.S.® Standard fogászati csavarimplantátum egy enyhe menetemelkedésű Titan Grade 2 anyagból készült változó menetprofilú csavar. A menet kialakítása a biomechanikai és stresszanalitikai ismeretek figyelembevételével történt. Ennek a kialakításnak köszönhetően a behelyezéskor keletkező mikrotrauma lehetősége minimális, a primer stabilitás pedig maximális mértékben biztosított.
Az implantátum rotációs elmozdulását a csúcsi harmad frézelésével akadályoztuk meg.
Az implantátum foszforsavval kezelt, minimálisan érdes felületű, elősegítve ezzel az erősebb csontosodást.
Implantátumunk osszeointegrációs sikerét a menet kialakításának, a felületkezelésnek, a gondos és elővigyázatos sebészi technikának valamint a részletes posztoperatív felvilágosításnak köszönhetjük.
Eredményeinket az elvégzett klinikai vizsgálatok igazolták.

Alkalmazási terület:

Az A.I.S.® Standard implantátumok két különböző átmérővel és háromféle hosszúságban kerülnek forgalomba.
Az alkalmazási terület csontvastagsága minimum 3,5 mm széles és 10 mm mély kell, hogy legyen. A csontminőség D1, D2 és D3 minőségű lehet. D4 csontba behelyezését nem javasoljuk. Minden olyan területre javasoljuk beültetését, ahol a sikeres csontosodást anatómiai képletek nem akadályozzák. Pl.: orrüreg, arcüreg, idegképletek közelsége.

A kiválasztás kritériumai (Javallatok):

 • Belgyógyászatilag egészséges szervezet
 • Átlagos sebgyógyulási képesség
 • Megfelelő szájhigiénia
 • Egészséges, jó vérellátású csontszövet
 • Legalább 16 éves életkor (teljesen fejlett arckoponya)
 • Megfelelő orvos-beteg együttműködés

A kizárás kritériumai (Abszolut ellenjavallatok):

 • Súlyos, ellenőrizetlen rendszerbetegségek
 • Ellenőrizetlen hemorrhagiás betegségek
 • Csontanyagcsere betegségek (pl.: osteoporosis)
 • A fej-nyak területet ért 1 éven belüli onkoradiológiai kezelés
 • Szenvedélybetegségek
 • Pszichotikus betegségek
 • Xerosztomia
 • Csökkent immunitás és fehérvérsejt képzési rendellenesség
 • Szteroidok rendszeres szedése
 • Ellenőrizetlen endokrin betegségek
 • Együttműködésre képtelen betegek

Relatív ellenjavallatok:

 • Diabetes mellitus
 • Fogcsikorgatás, parafunkciós szokások
 • Harapási rendellenességek (mélyharapás, dysgnathiák)
 • Terhesség
 • Elégtelen szájhigiénia

Locál ellenjavallatok:

 • Elégtelen csontvastagság és nem megfelelő csontminőség (pl.:D4)
 • Extractios sebbe történő azonnali beültetés (Sofort implantáció)
 • A véglegesen kialakított implantációs csontágy elégtelen vértelítődése

Mellékhatások, kölcsönhatások és komplikációk a fogimplantátummal kapcsolatban:
Az implantációs műtét után kerülni kell a szervezetet nagy igénybevételnek kitevő tevékenységeket.

  A műtéti beavatkozást követő lehetséges panaszok:
  Ideiglenes panaszok:
 • fájdalom, duzzanat, beszédhiba és ínyvérzés
  Hosszútávú panaszok:
 • az implantációval összefüggésbe hozható tartós fájdalom, állandó paresztézia
 • az implantátum feletti íny pp. gyógyulás hiánya (könnyen sérül, vérzékeny)
 • helyi vagy regionális fertőzés
 • oroantrális, oronazális gennyesedés

Műtéti előkészítés:

Az anamnézis, a klinikai vizsgálatok (fizikális, röntgen és labor) után az implantálandó terület részletes vizsgálata következik. Célszerű az íny és csontvastagságot vizsgálni, a környező anatómiai képletek helyzetét figyelni (fogak, ideg, orrüreg, arcüreg), valamint sablonanalízist, fémgolyós panoráma felvételt készíteni. Mindezek a vizsgálatok nélkülözhetetlenek a megfelelő implantátum kiválasztásához. Az implantátum átmérőt úgy kell megválasztani, hogy a beültetett implantátum körül legalább 1 mm ép csont maradjon.

Műtéti leírás:

Helyi érzéstelenítésben az állcsontgerincen szikével hosszanti metszést ejtünk, éles raspatoriummal íny-csonthártya lebenyt képzünk.
A feltárt csontot megtisztítjuk, a kívánt implantátum szélességnek megfelelően frézeljük. Gömbfúróval a csontkortikáliszt átfúrjuk, majd vékony spirálfúróval az implatátumhosszt bemérjük.
A csontágy képzést a fúróátmérő fokozatos növelésével kell végezni.
Kalibrált spirálfúróval az implantátum hosszát pontosan meghatározzuk, lépcsős tágító-fúróval az üreget tágítjuk.
Végül kalibrált készre fúróval az implantátumágy végleges méretét megadjuk.
A vertikális csontpusztulás elkerülésére a készre fúrót nagy forgatónyomatékkal (32-45 Ncm), lassú fordulaton /könyökdarab 1:16-1:20/ megszakítás nélkül egyenes fúró tartással a kívánt implantátum hosszúságig vezetjük. A fúrás befejeztével kiválasztjuk a megfelelő méretű implantátumot.
A felső állcsonton vagy vastagabb implantátumot választunk, vagy az implantátum méretéhez tartozó készre fúrót elhagyjuk. Ha a készre fúráskor az üreg tágabb lett, vegyünk nagyobb átmérőjű implantátumot.
Figyelmeztetés: A műtét alatt minden egyes fúrásnál a fúrókat steril fiziológiás sóoldattal hűteni kell!

A steril csomagolásból a záródugónál fogva az implantátumot kivesszük. Az üvegfiolát eltávolítjuk és a záródugóval a preparált üregbe úgy helyezzük, hogy az üregen kívül semmivel se érintkezzen. Amennyiben a tasak felbontásra kerül, úgy a benne lévő implantátumot azonnal fel kell használni!
A záródugó segítségével 2-3 fordolatot teszünk, majd a dugót az implantátumtestből kihúzzuk. A továbbiakban kézi behajtó kulcs segítségével lassú, erős mozdulatokkal, az óramutató járásával megegyező irányba forgatjuk úgy, hogy a végén megszorult implantátumot negyed fordulattal visszafordítjuk, így a végső helyére került implantátum feszülés-mentesen helyezkedik el.
A behelyezés végén az implantátum polírozott nyakának csontszintben kell lenni.
Zárócsavart nem szükséges használni.
Az ínyt csomós öltésekkel az implantátum felett zárjuk.

Utasítás varratszedésig, gyógyszerelés:

A műtétet követően 48 órán belül helyi arcduzzanat keletkezik. Ezt a megfelelő arcfél jegelésével csökkenteni lehet. Fájdalomcsillapító mindig, antibiotikum egyedi elbírálás alapján szükséges.
Clorhexidines szájöblögetés ajánlott.
Varratszedés a műtétet követő 5-8 napban.

Gyógyulási idő:

Az alsó állcsonton a csontminőségtől függően 3-5 hónap, a felső állcsonton 5-8 hónap. Egyéb kiegészítő műtéttel (pl.: csontpótlás, arcüreg emelés) 8-10 hónap is lehet.

Az implantátum felszabadítása:

Helyi érzéstelenítésben gyógyulási csavart teszünk az implantátumba. Az ínyt a gyógyulási csavar körül varrattal zárjuk. 10 nap múlva tetszés szerinti fejrésszel lenyomatot veszünk.

Dokumentáció:

1 és 3 hónappal a műtét után kontroll vizsgálatokat végzünk. Ezek ismeretében folytatjuk a további kezelést. A beültetett implantátumokat dokumentálni kell.
Minden egyes implantátumhoz tartozik két kísérőlap. Az egyiket az orvos a betegkartonon vagy OP felvételen rögzíti, a másikat cégünknek /Amelo-Invest Kft. 1116 Budapest, Abádi tér 1./ a beteg adatai nélkül (kódszámmal) visszaküldi, mely alapján a beteg az orvos nyilvántartása alapján bármikor azonosítható.

Lenyomatvétel:

Bármilyen kétfázisú szilikon lenyomatanyaggal történhet. A lenyomatvétel direkt módon történik. A fogtechnikai műgyökeret menetesen ütközésig összecsavarjuk az implantátumfejjel, majd az implantátumfejet pontosan a lenyomatba visszatesszük. Ebben a helyzetben a technikai műgyökér a lenyomatból kiáll, a szokásos gipszelési technikákkal a mestermintán rögzíthető.

Fogpótlás rögzítése:

Szólókoronáknál az implantátum fejet üvegionomer cementtel ajánlott a műgyökér belső menetéhez rögzíteni.
Az implantátumfejet GC Fuji plusszal javasoljuk beragasztani.
Kontrollvizsgálatokat legalább 6 havonta fizikálisan el kell végezni (ínyvizsgálat, rágóterhelés és implantátumra ható terhelés ellenőrzése).
2 évente Panoráma röntgen vizsgálat is javasolt.

Fontos tudnivalók:

 • A betegeket fel kell világosítani a helyes szájápolásról, a fogmosás és az implantációs fogpótlás gondozásának fontosságáról, a rendszeres ellenőrzések szükségességéről.
 • Minden étkezés után fogmosás, majd Clorohexidines öblögetés ajánlott min. egy percig.
 • Szájzuhanyt lehetőleg kerüljük!
 • A műtét után két hétig nem szabad fogselymet használni. Az elkészült fogpótlás tisztítása megegyezik a saját fogak ápolásával, bizonyos esetekben az implantációs pótlás tisztítását ki kell egészíteni fogközkefék használatával (gyógyszertárakban kapható ).
 • Ínyvérzés, helyi duzzanat, fájdalom, kellemetlen ízek, szagok megjelenésekor vagy az implantátumon lévő suprastruktura megmozdulna, azonnal keressék fel az implantációt végző orvost.
 • Panaszmentesség esetén félévente legalább egy alkalommal kontrollvizsgálat javasolt.
 • Az A.I.S.® Standard fogászati implantátumot nem ajánljuk D4 (pl.: tuber max.) területre beültetni, valamint teleszkóp, O-ring rögzítéses fogpótlás esetén kizárólagos horgonyként használni.
 • Ajánlott szólókoronák, hidak, teljes implantátum körhidak, implantációs kombinált fogpótlások, stégprotézisek rögzítéséhez.

Az A.I.S.® Standard implantátum kiszerelése:

Az implantátum egy az egyik végén nyitott steril üvegfiolában a dugón kialakított betéten helyezkedik el. A belső kártya nyomtatott felülete tartalmaz minden az implantátum azonosíthatóságával kapcsolatos információt. Az üvegfiolába zárt implantátum egyszer használatos sterilizálható műanyag-papír alapú tasakba kerül.
A tasak hátsó oldalán 2 db indikátor található, melynek elszíneződése utal a sterilezési eljárás módjára ill. megtörténtére.
A sterilitást a tasak megfelelő tárolási körülmények között öt éven keresztül képes megőrizni.
Az implantátumot napfénytől mentes, száraz, 20-22°C nál nem magasabb hőmérsékletű helyen kell tárolni!
Ez a tasak a lezárás után csak roncsolással nyitható fel, így minden egyéb a nem rendeltetésszerű szállításból, tárolásból eredő sérülés a tasakon meglátszik. Ebben az esetben az implantátumot felhasználni TILOS!
A sértetlen doboz a lejárati idő után a gyártónak újra sterilizálás céljából visszaküldhető.

A felelősség korlátozása:

Az A.I.S.® típusú kétfázisú csavarimplantátumok egy folyamatosan bővülő rendszer elemei, ezért csak az Amelo-Invest Kft. útmutatásának és javaslatainak megfelelően használhatók.
Minden egyéb implantációs rendszernek, termékeknek az A.I.S.® Implantációs Rendszerrel történő együttes használatából eredő károkért, az Amelo-Invest Kft. semmilyen garanciális kötelezettséget nem vállal. A felhasználó teljeskörű felelősséggel tartozik annak megállapításában, hogy a páciensének melyik típus alkalmazását tartja a legmegfelelőbbnek.
Ez a tájékoztató nem elégséges az Amelo-Invest Kft. A.I.S.® Implantációs Rendszerének azonnali felhasználásához.
Mindenképpen javasoljuk, hogy a beültetést az implantációban jártas fogorvosok, szájsebészek ill. felügyeletük mellett végezzék!

ugrás az oldal tetejére

 

Amelo-Invest Kft. · H-1116 Budapest, Abádi tér 1. · Telefon/Fax: +36 1 204-5911, 204-5912 · E-mail: info@amelo.hu  |  design: Karakter Kreatív Studió 2004