A problem occured while loading the plugin: sgb_error_documents -> : Only variables should be passed by reference on line 81
Hogyan válasszunk nevet... » Flóra » meusexmachina

meusexmachina

Úgy látszik, nem akkor érkezünk el a tökéletességhez, amikor már nem lesz mit hozzátennünk, hanem akkor, amikor már nem lesz mit elhagynunk.

Hírek // blog

Hogyan válasszunk nevet... [permalink]

2006. 06. 14. 21:41 • kategóriák: visszanéz, Flóra

... megszületendő gyermekünknek, ha nem akarunk tucatnevet adni, és el akarjuk kerülni a legnagyobb csapdákat: például nem szeretnénk nagyonmagyar (Kincső), vagy nagyonközelkeleti (gy.k.: zsidó, pl. Benjámin) nevet adni, de a különlegesen, idiótán, „tájidegenül” hangzóakat (Szamanta) is megpróbáljuk kerülni?

Elmesélem, nálunk ez hogyan zajlott.

Ja, és ami nagyon fontos még, és a Ladó (Ladó János: Magyar utónévkönyv) is megemlíti: a keresztnevet mindig a vezetéknévvel együtt kiejtve kellene (lenne ajánlatos) választani, vigyázni kellene (illene) a vezetéknév végének és a keresztnév elejének mókás, tragikus/komikus összecsengésére.
A vezeték- és keresztnév együttese is eredményezhet hülyeséget, ez azonban magától értetődő módon kerülendő, hacsak nem kifejezett célunk, hogy a gyerek fejére egy életre szólóan csörgősipkát húzzunk.

A gyermek neme megtudásának kérdésében kezdetektől fogva egyetértettünk a feleségemmel: én kíváncsi is voltam, meg aztán nem hiszek/hittem abban, hogy legyen az meglepetés. Egyszóval megegyeztünk abban, hogy megkérdezzük a dokitól az első adódó alkalommal, amikor már látható lehet az ultrahang-vizsgálaton. Azt kértem tőle, hogy ne mondja meg a gyermek nevét, ha azt a kép (ultravisszhang) alapján bizonyossággal meg tudja állapítani, hanem adjon nekünk 30 másodpercet, hátha mi is rájövünk.
Hát így is történt.
Meglepett, hogy az ultrahangos vizsgálatokon, amikor az orvos mozgatja az érzékelőfejet, milyen meglepően jól érzékelhető a magzat teste. Az állóképet sokkal nehezebb értelmezni, de azért közreadom a fotót:

Kislányunk lesz!

Azt hiszem, ez volt a döntő pillanat, a döntő kép: azt lehet ugyanis látni a két kis combja között, hogy nincs fütyije, vagyis kislány!

Így aztán mire a névválasztásra került a sor, a fele munkát – a fiúnév kiválasztását – megspóroltuk.

Számomra további szempontot és plusz felelősséget jelentett, hogy azt gondolom: a név nemcsak egy cimke, hanem a sors jegye is lehet. Nevet nem adunk csak úgy találomra, hangzás vagy divat alapján, mert az a gyermek sorsának egyik alakító tényezője is.

A feleségem sokáig kardoskodott a Kitti mellett, aminek már a idegen – túl angolszász – hangzása sem tetszett nekem.
Meg hát a névtalálkozás: Csákányosi Kitti, ez mindenképpen kerülendő.
Aztán előjött a Katival, ami annak ellenére, hogy első fülelésre szépen hangzik, a nevek majdnem olyan mókásan találkoznak, mint a Kitti esetében (Csákányosi Kati).
Nekem nagyon sokáig a Fanni tetszett (nem ipszilonnal!) és a két szó találkozásába sem nagyon lehetett belekötni, de a feleségem valamiért nem tudott vele megbarátkozni.
Végül egy ihletett pillanatomban (szerintem az volt), bevillant: Flóra, Csákányosi Flóra.

Flóra

A lányka érkezését március 10-ére jövendölte az orvos, ezért érzem zseniális telitalálatnak: Flóra a római mitológia virágistennője volt. Igazi tavaszünnep lesz a születése!

A „Flóra” a feleségemnek is tetszett, aztán pár napon belül előállt ő is egy javaslattal: Zsófia.

A σοφία (szofia) bölcsességet jelent görögül.

Ez a név nekem sem volt ellenemre, sőt! A nyíló virágok szépsége és a nők misztikus bölcsessége testesül majd meg az én pici lányomban: úgy legyen!

Így lett a lányunk a családi békesség és a tökéletes névválasztás ;) jegyében: Flóra Zsófia.

A válasz pedig a címben feltett kérdésre szerintem: a görög-római mitológia tartalmaz pár meglepően szép, klasszikus egyszerűségű/tisztaságú nevet/névkombinációt, amivel elégedettek lehetünk, és ki is kerülhetjük a társadalmi/politikai névkategorizálás csapdáit.

P.S.: tulajdonképpen semmi bajom a zsidó eredetű nevekkel. Némelyik kifejezetten tetszik: Dániel, Judit, Eszter. A Bibliát – kicsit – ismerő embernek megannyi színes, izgalmas, véres történet ugrik be az ókori nép hősies történelméből, a régi hittanórákról.
Ami zavar, az az, hogy ma Magyarországon a névadás akár a politikai elkötelezettség megvallásának aktusa is lehet.
Mivel nem vagyok elkötelezettje egyik oldalnak sem (részletesebben talán egy másik posztban), és a gyermekemre sem akarok politikai színezetű bélyeget sütni, ezért került elő ez a kérdés ilyen formában.

P.P.S.: tulajdonképpen semmi bajom a régi magyar nevekkel. Szokatlanul, idegenül hangzanak kétségtelenül, hiszen nagyon sokáig nem kaptak, kaphattak ilyen nevet a magyar gyerekek.
A bajom azzal van, amikor a névadás a szülők részéről egyben politikai tanúságtétel is. Mi történik akkor, ha a gyerek felnőve nem követi a szülei nézeteit?

P.P.S.: A Zsófia eredete, jelentése után nyomozva találtam itt
„The name survives in Arabic as safiyya.”
vagyis a σοφία (szofia) az arab kultúrában is megjelenik névként Safiyya formában.
A Wikipédián pedig azt találtam, hogy az iszlám vallásalapító prófétájának, Mohamednek a 11. felesége, Safiyya bint Huyayy, zsidónak született.

 


Hozzászólások eddig:

Orsy írta 2007. 06. 12. 17:33-kor #

Az én kislányom is szófia,és azért kapta mert ez a név jo gondolatokal tölt el :)

Orsy írta 2007. 09. 26. 14:29-kor #

De szerintem a Zsofia és Szófia csak rokon nevek de nem ugyan az!!!!!!!

Orsy írta 2007. 09. 26. 14:57-kor #

és még el mondanám amit én tudok a névröl Szófia név még jézus elöt is jelen volt,egy ösi valáshoz kapcsolodik ami nagyon a keresztény valáshoz huz!!és a keresztes lovagok is álitolag nem csak istenhez imátkoztak de Szófiához is meg öt meg a föld istenének mondták….ha jol tudom

lilllike írta 2008. 02. 27. 15:45-kor #

A Zsófi szép név de az is fontos hogy egy nevet lehessen becézni. A Zsófit mondjuk lehet. :)

Barigaz írta 2009. 01. 21. 14:40-kor #

A mi lányunk, a párommal, Virág Erzsébet lesz, Varga vezeték névvel.
Az anyia nagymamája taláta ki a Virág nevet, Erzsébet az apai nagymamája! :D

Én már így hivogatom kicsiVirágom!

Egy 19 hetes kismama

dorina írta 2009. 02. 19. 19:33-kor #

szuper lessz

Zsófia írta 2010. 01. 20. 15:34-kor #

Szerintem meg nagyon szép nevek vannak de a legszebb női név a Zsófia. Nem csak azért mert engem is így hívnak hanem mert jól hangzik és szinte majdnem minden vezetéknévhez jól cseng. Orsy és ha tudni szeretnéd a Szófia névből származik a Zsófia így van közöttük rokoni kapcsolat. Ha nem hiszed el olvas utána szinte minden cikkbe leírják ugyanezeket hogy ebből a szóbol származik. A Szófia magyarosítása a Zsófia.

doty írta 2010. 09. 17. 11:59-kor #

nekem is tetszik a Zsófia, ha lesz kislányom az egyik biztosan Zsófia lesz….de fiúban maradok a Benjáminnál:)

Zsó írta 2010. 12. 31. 16:34-kor #

a Zsófia névvel pár éve barátkoztam meg (muszáj voltam mivel Zsófia vagyok) anya azt mondta azért kaptam ezt a nevet ,hogy majd jól csengjen a nevemhez a néni szó ( Zsófi néni) hát igen és a vezetéknevemhez is jól áll

Pilinyi Gábor írta 2011. 01. 19. 11:41-kor #

Cikkének olvasása közben,a magyar név ilyettén mellőzése számomra szomorúságot okoz…a magyar nevek szépek, büszkék, olykor játékosak, de bármi legyen is a jelentése, MINDEN ESETBEN az őseinkel szembeni tiszteletet tolmácsolják. A magyar ember előre teszi a családnevét, mellyel érzékelteti (megvallja!)az alárendeltségét a családjának…ha úgy tetszik a nemzettségének, és tágabb értelemben a nemzetének. Második helyre sorolja a személy keresztnevét(az EGO-t!), tiszteletül a közössége…vére iránt.
Sziveskedjen ön is, és minden felelősségteljes férfi és nő, tisztességgel nyilatkozni a magyar keresztnevekről, mert maguk TERELHETIK, a helyes, vagy a helytelen gondolkodás felé a kedves olvasókat!

Tisztelettel Pilinyi Gábor

an írta 2011. 01. 31. 14:38-kor #

mindenre figyeltetek csak egy aprócska problémát hagytatok figyelmen kívül, és ez nem is olyan apró egész életében piszkálni csúfolni fogják szegény gyereket mégpedig a Zsó-FIKA miatt és ez nem kis probléma lesz…

teamtom írta 2011. 01. 31. 15:46-kor #

mi tagadás, ez tényleg nem jutott eszünkbe… talán mégsem ilyen rossz a helyzet, mert a második nevét nem használjuk a napi gyakorlatban, csak a Flórát.

Ha megkérdezik tőle, mindkét nevét mondja :)

zsófi írta 2011. 06. 26. 11:24-kor #

Engem is Zsófiának hívnak, és hát engem is csúfoltak ZsóFIKÁ-nak!


Az Ön hozzászólása:

   
  Így formázhatja hozzászólását...

az oldal tetejére

Keresés


Kategóriák


Linkajánló


meusexmachina - RSS hírcsatorna

 

teamtom © 2004-2006 || pax webiscum || tesztelve: Firefox1.5 • Opera9 • Internet Explorer6+ || motor: textpattern

XHTML1.0 || CSS